نوع مقاله: مقاله کامل پژوهشی

نویسندگان

باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران

چکیده

هدف از این پژوهش، مقایسۀ ویژگی‌های آنتی‌اکسیدانی چای سبز و دارچین در مقابل آنتی‌اکسیدان سنتزی بوتیل هیدروکسی تولوئن و بررسی انواع برهم‌کنش‌های احتمالی درصورت ترکیب این دو عصاره و امکان استفاده از آنها در جلوگیری از اکسایش روغن سویا بوده است. عصارۀ چای سبز، دارچین و آنتی‌اکسیدان سنتری BHT در غلظت‌های 25، 50، 100، 150، 200 و 250 میکروگرم در میلی‎لیتر آماده شد. نسبت‌های ترکیبی برای مخلوط دو عصاره (چای سبز : دارچین) به‌صورت 1:1، 2:1، 1:2 ،1:3، 3:1، 2:2، 1:4 و 4:1 بودند. فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصاره‎ها با آزمون‎های مهار رادیکال آزاد به کمک روش به‌دام‌اندازی رادیکال‌های دی‌فنیل پیکریل هیدرازیل (DPPH)، آزمون‌ احیاگیرندگی آهن (FRAP) و آزمون توانایی جلوگیری از اکسایش روغن سویا سنجش شد. نتایج حاصل از آزمون‌های DPPH و FRAP نشان داد عصارۀ چای سبز به شکل معنی‌داری بهتر از عصارۀ دارچین بوده و هر دو عصاره نسبت به آنتی‌اکسیدان سنتزی BHT مؤثرتر بودند. ترکیب دو عصاره در تمامی حالات، اثر هم‎افزایی داشت. در آزمون ارزیابی میزان اکسایش روغن، عصارۀ ترکیبی در غلظت 50 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر (چای سبز 25: دارچین 25) و برهم‎کنش آن از نوع هم‎افزایی بود. بنابراین این عصاره‌های طبیعی، می‎تواند به‌عنوان منبعی از آنتی‎اکسیدان‎های طبیعی مورد پژوهش بیشتر قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها

رنجبر ندامانی، ا.، صادقی ماهونک، ع.، قربانی ، م. و کاشانی‌نژاد، م. 1393. بررسی برهم‎کنش آنتی‎اکسیدانی ترکیب عصاره‎های چای سبز و رزماری. نشریه پژوهش علوم و صنایع غذایی ایران، 10 (3):240- 232.

کمالی روستا، ل.، قوامی، م.، الهامی‌راد، ا. ح. و عزیزی‌نژاد، ر. 1393. بررسی خاصیت آنتی‌اکسیدانی و چلاته‌کنندگی عصارۀ دارچین. مجلۀ علوم غذایی و تغذیه، 11(2): 37-46.

مظفریان. و. 1392. فرهنگ نام‌های گیاهان ایران. انتشارات فرهنگ معاصر، تهران، صفحه 750.

American Oil Chemists’ Society. 2003. AOCS. Official method C-d 8-53. Peroxide value. In Official Methods and Recommended Practices of the American Oil.

Anderson, R.A., & Broadhurst, C.L. 2004. Isolation and characterization of polyphenol type-A polymers from cinnamon with insulin-like biological activity, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52(1):65-70.

Azizkhani, M., & Zandi, P. 2009. Effects of Some Natural Antioxidants Mixtures on Margarine Stability. World Academy of Science, Engineering and Technology, 49: 93-96.

Benzie, I.F.F., & Strain, J.J. 1999. Ferric reducing/antioxidant power assay: direct measure of total antioxidant activity of biological fluids and modified version for simultaneous of total antioxidant power and ascorbic acid concentration. Methods in Enzymology, 299: 15-27.

Bidchol, A.M., Wilfred, A., Abhijna, P., & Harris, R. 2011. Free Radical Scavenging Activity of Aqueous and Ethanolic Extract of Brassica oleracea L. var. italica. Food Bioprocess Technology, 4(7): 1137-1143.

Bishov, S.J., Masuoka, Y., & Kapsalis, J.G. 1977. Antioxidant effect of spices, herbs and protein hydrolyzates in freeze-dried model systems: synergistic action with synthetic phenolic antioxidants. Journal of Food Processing and Preservation, 1(2):153-166.

Boudet, A.M. 2007. Evolution and current status of research in phenolic compounds. Phytochemistry, 68(22): 2722-2735.

Cheung, S., & Tai, J. 2007. Anti-proliferative and antioxidant properties of rosemary Rosmarinus officinalis. Oncology reports, 17(6): 1525 - 31.

Duh, P.D. 1998. Antioxidant activity of burdock (Arctium lappa Linne): Its scavenging effect on free-radical and active oxygen. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 75(4): 455-461.

Duh, P.D., Tu. Y.Y., & Yen G.C. 1999. Antioxidant activity of water extract of Harn Jyur (Chrysanthemum morifolium Ramat). Lebensmittel-Wissenschaft und Technologie, 32 (5): 269-277.

Economou, K.D., Oreopoulou, V., & Thomopoulos, C.D. 1991. Antioxidant activity of some plant extracts of the family Labiatae. Journal of American Oil Chemists' Society, 68(2): 109-113.

Fuhrman, B., Volkova, N., Rosenblat, M., & Aviram, M. 2000. Lycopene synergistically inhibits LDL oxidation in combination with vitamin E, glabridin, Rosmarinic acid, carnosic acid, or garlic. Antioxidant and Redox Signaling, 2)3(: 491-506.

Gordon, M.H. 1990. The mechanism of antioxidant action in vitro. Food antioxidants, 1-18.

Gramza, A. 2006. Antioxidant activity of tea extracts in lipids and correlation with polyphenol content. Europe Journal of Lipid Science and Technology, 108(4): 351–362.

Harbowy, M., & Balentin, D. 1997. Tea chemistry. Critical Rev. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 16(5): 415-480.

Hatano, T., Edamatsu, R., Mori, A., Fujita, Y., & Yasuhara, E. 1989. Effect of interaction of tannins with co-existing substances. VI. Effects of tannins and related polyphenols on superoxide anion radical and on DPPH radical. Chemical and Pharmaceutical Bulletin (Tokyo), 37 (8): 2016–2021.

Hayouni, E. A., Abedrabba, M., Bouix, M., & Hamdi, M. 2007. The effects of solvents and extraction method on the phenolic contents and biological activities in vitro of Tunisian Quercus coccifera L. and Juniperus phoenicea L. fruit extracts. Food chemistry, 105(3):1126- 1134.

Hidalgo, M., Sanchez-Moreno, C., & Pascal-Teresa, S. 2010. Flavonoid–flavonoid interaction and its effect on their antioxidant activity. Food Chemistry, 121(3): 691–696.

Hosseini, N., Malekirad, A., Changizi Ashtiani, S., & Nazemi, M. 2012. Free radicals scavenging Activity of essential oils and different fractions of methanol extract of Zaataria multiflora, Savia officinalis, Rosmarinus officinalis, Mentha pulegium and Cinnamomum zeylanicum. Journal of Shahid sadoughi university of medical sciences, 20 (1): 28-38.

Kamaliroosta, L., Ghavami, M., Elhamirad, A.H., & Azizinezhad, R. 2014. Evaluation of the antioxidant and chelating activities of cinnamon extract. Food Technology and Nutrition, 11(2): 37-46.

Kumar, V., Cotron, R.S., & Robbins, S.R. 1992 Basic Pathology., 5th ed. Philadelphia: Saunders, W.B. 5-10, 38

Lagouri, V., & Boskou, D. 1996. Nutrient antioxidants in origano. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 47(6): 493-497.

Luo, Y., Chen, G., Li, B., Ji, B., Guo, Y., & Tian, F. 2009. Evaluation of antioxidative and hypolipidemic properties of a novel functional diet formulation of Auricularia auricula and Hawthorn. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 10(2): 215–221.

Mathew, S., & Abraham, T.E. 2006. Studies on the antioxidant activities of cinnamon (Cinnamomum verum) bark extracts, through various in vitro models. Food Chemistry, 94(4): 520-528.

Mau, G., & Lin, H.C. 2002. Antioxidant properties of several speciality mushrooms. Food research International, 35(6): 519-526.

Mir-Ahmadi, F., Fatemi, H., & Sahari, M.A. 2006. Effect of green Tea extract on the inhibition of sunflower oil oxidation. International Journal of Food Science and Technology, 2 (4):61-70.

Morelli, L.L.L., & Marcelo, A.P. 2012. Extraction optimization for antioxidant phenolic compounds in red grape jam using ultrasound with a response surface methodology, Ultrasonics Sonochemistry, 19(6): 1144-1149.

Murcia, M.A, Egea, I., Romojaro, F., Parras, P., Jimenez, A.M., & Martinez-Tome, M. 2004. Antioxidant evaluation in dessert spices compared with common food additives. Influence of irradiation procedure. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52(7): 1872-81.

Nurulain, T.Z. 2006. Green tea and its polyphenolic catechins: medical uses in cancer and non- cancer applications. Journal of Life Sciences, 78(18): 2073-2080.

Parthasarathy, S., Azizi, J., Ramanathan, S., Ismail, S., Sasidharan, S., Ikram Mohd Said, M., & Mahsufi Mansor, S. 2009. Evaluation of Antioxidant and Antibacterial Activities of Aqueous, Methanolic and Alkaloid Extracts from Mitragyna Speciosa (Rubiaceae Family) Leaves. Molecules, 14(10): 3964-3974

Peter, K.V. 2001. Handbook of herbs and spices. Cambridge: Woodhead Publishing Limited, Abington Hall, 159-168.

Pinelo, M., Manzocco, L., Nunez, M.J., & Nicoli, M.C. 2004. Interaction among phenols in food fortification: Negative synergism on antioxidant capacity. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 52(5): 1177-1180.

Queirós, B., Barreira, J. C. M., Cristina, S., & Ferreira, I.C.F.R. 2009. In search of synergistic effects in antioxidant capacity of combined edible mushrooms. International Journal of Food Science and Nutrition, 60(6): 160-172.

Rajesh, M., Nagarajan, A., Perumal, S., & Sellamuthu, M. 2008. The antioxidant activity and free radical scavenging potential of two different solvent extracts of Camellia sinensis, Ficus bengalensis and Ficus racemosa. Food Chemistry, 107(3): 1000–1007.

Ranjbar Nedamani, E., Sadeghi Mahoonak, A.R., & Ghorbani, M., Kashaninejad, M. 2016. Antioxidant interactions in green tea and oak extracts combination. Iranian Journal of Food Science and Technology, 12(49):123-132.

Shisuoka, S. 1986. Process for the production of tea catechins, US patent, 4: 613-672.

Simic, M.G. 1988. Mechanisms of inhibition of free radical processed in mutagenesis and carcinogenesis. Mutation  Research, , 202 (2): 377-386.

Sokol-letowska, A., Oszmianski, J., & Wojdylo, A. 2007. Antioxidant activity of the phenolic compounds of hawthorn, pine and skullcap. Food Chemistry, 103(3): 853-859.

Su, L, Yin, J.J., Charles, D., Zhou, K., Moore, J., & Yu, L. 2007. Total phenolic contents chelating capacities, and radical-scavenging properties of blank peppercorn, nutmeg, rosehip, cinnamon and oregano leaf. Journal of Food Chemistry, 100(3): 900-997.

Tavassoli, S., & Emam Jomeh, Z. 2011. Total Phenols, Antioxidant Potential and Antimicrobial Activity of Methanol Extract of Rosemary (Rosmarinus officinalis L.). Global Veterinaria, 7 (4):337-341.

Valko, M., Rhodes, C.J., Moncol, J., Izakovic, M., & Mazur, M. 2006. Free radicals, metals and antioxidants in oxidative stress-induced cancer. Chemico-Biological Interactions, 160 (1):1-40.

Viera, V., Marques, A., Barros, L., Barriera, J., & Ferreira, I. 2012. Insights in the antioxidant synergistic effects of combined edible mushrooms: phenolic and polysaccharidic extracts of Boletus edulis and Marasmius oreades. Journal of Food and Nutrition Research, 51(2): 109-116.

Wang, S., Meckling, K.A., Marcone, M.F., Kakuda, Y., & Tsao, R. 2011. Synergistic, additive, and antagonistic effects of food mixtures on total antioxidant capacities. Journal of Agriculture and food Chemistry, 59 (3): 960-968

Yanishlieva, N.V., & Marinova, E.M. 1996. Antioxidative effectiveness of some natural antioxidants in sun flower oil. Zeitschrift fuÈr Lebensmittel-Untersuchung and Forschung, 203 (3): 220-223.

Young, A.J., & Lowe, G.M. 2001. Antioxidants and prooxidants properties of carotenoids. Archives of Biochemistry and Biophysics, 385 (1): 20-27.