The effect of storage temperature and packaging material on the quantity, quality and microbial properties of modified atmosphere packaging of saffron flower

Document Type : Original Paper

Authors

1 Graduated MSc. student, Department of Food Science & Technology, College of Agriculture, Islamic Azad University, Damghan Branch

2 Assistant professor, Department of Agricultural Engineering Research, Khorasan Agriculture and Natural Resources Research Center

3 Assistant professor, Department of Food Chemistry, Research Institute of Food Science & Technology

Abstract

Saffron is one of the most valuable crops on the Earth. The production rate of this plant is increasing in recent years. Saffron flower storing and processing is difficult. This study was performed to study physical, qualitative properties of Saffron flowers and to create a new field to export the cut flowers. Saffron flowers were packed at modified atmosphere packaging in polymer pouches (Polyethylene- polyamide and low density Polyethylene) with a gas combined of CO2–50%,O2–5%, and N2–45%. Sample and Control were kept at two temperatures 0 and 15˚c for 15 days. Every three days the concentrations of oxygen and carbon dioxide, the yield of product, physical properties of fresh stigma and chemical properties of dried stigma were measured. The existence of E. coli and enumeration of yeasts and moulds also were done. The results showed that low density polyethylene polymer pouches maintained the physical and quality properties of Saffron flowers better than Polyethylene polyamide pouches. Storage at 0˚c kept the flowers better than 15˚c. There were no evidences for E. coli growth in the samples.

Keywords

ابراهیم‌زاده ا.ی. و سیفی ی. 1375. انبارداری و جابجایی گل‎های بریده، گیاهان زینتی، گیاهان گلدانی، نشر اختر، صفحات 1-240.
مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران. 1385. میکروبیولوژی مواد غذایی و خوراک دام- روش جامع برای شمارش کپک‎ها و مخمرها قسمت دوم: روش شمارش کلنی در فراورده‎های با فعالیت آبی (aw) مساوی یا کمتر از 95/0. استاندارد ملی ایران، شماره 2-10899.
موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران. 1387. میکروبیولوژی زعفران- ویژگی‎ها. استاندارد ملی ایران، شماره 5689.
موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران. 1384. میکروبیولوژی مواد غذایی و خوراک دام- جستجو و شمارش اشرشیاکلی با استفاده از روش بیشترین تعداد احتمالی. استاندارد ملی ایران، شماره 2946.
بی‎نام. 1376. نشریه داخلی اتحادیه تعاونیهای کشاورزی زعفرانکاران ایران. سال اول. شماره سوم. صفحات2-5.
بی‎نام. 1387. آمارنامه کشاورزی. سال زراعی 89-1388. انتشارات وزارت کشاورزی. معاونت برنامه ریزی و پشتیبانی. اداره کل آمار و اطلاعات. نشریه شماره 06/88.
تاج الدین ب. 1380. بسته‎بندی مواد غذای با اتمسفر تغییر یافته (ترجمه)، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، صفحات 285-305.
سالاری ر.، حبیبی نجفی م.ب.، کاراژیان ح. و وزیر زاده ب. 1388. ارزیابی تغییرات فیزیکوشیمیایی و میکروبی زعفران طی دوره نگهداری یکساله. مجله علوم و فناوری غذایی. سال دوم. شماره اول. صفحات 36-43.
کافی م.، باقری ع.ر.، حاجیان شهری م.، راشد محصل م.ح.، سنوئی م.، علیزاده ا.، کرباسی ع. و محمودی ا. 1381. زعفران: فناوری تولید و فرآوری، ناشر زبان و ادب، صفحات 22-37.
مرتضوی ع. 1379. میکروبیولوژی مواد غذایی (ترجمه)، انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد، صفحات 107-108.
میرنظامی ضیابری  ح. 1381. اصول بسته‎بندی مواد غذایی، ناشر آییژ، صفحات 272-294.
ناصری م.ت. و ابراهیمی گروی م. 1377. فیزیولوژی گل‎های پیازی (ترجمه)، انتشارات جهاد دانشگاهی، صفحات 1-252.
Antmann, G., Ares G., Lema P. & Lareo C. 2008. Influence of modified atmosphere packaging on sensory quality of shiitake mushrooms. Postharvest Biology and Technology, 49: 164-170.
Ding, C.K., Chachin K., Ueda Y., Imahori Y. & Wang C.Y. 2002. Modified atmosphere packaing maintains postharvest quality of loquat fruit. Postharvest Biology and Technology, 24: 341–348.
Fellows, PJ. 1990. Controlled and modified atmosphere storage. Food Processing Technology, 369-371.
Geeson J,.D., Browne K.M., Maddison K., Shepperd J. & Guaraldi F. 1985. Modified atmosphere packaging to extend the shelf life of tomatoes. Food Technology, 20: 339-404.
Hirsch, A. 1991. Flexible food packaging. R Van Nostrand Reinhold‚ 5-9‚ 14-20‚ 56-65.
ISO. 2010. Spices-saffron (Crocus sativus L.), ISO 3632-2, Part 2: Test methods, International Standard.
Joyce, D.C. & Shorter A.J. 2000. Long term, low temperature storage injures kangaroo paw cut flower. Postharvest Biology and Technology, 20: 203-206.
Legnani, G., Watkins C.B. & Miller W.B. 2004. Low oxygen affects the quality of Asiatic hybrid lily bulbs during dry sea storage and subsequent forcing. Postharvest Biology and Technology, 32: 223–233.
Liesbeth, J., Frank D. & Tom D.R. 2000. Designing equilibrium modified atmosphere packages for fresh-cut vegetables subjected to changes in temperature. Lebensm.-Wiss.u.-Technology, 33: 178-187.
Kaushik, V. & Roos Y.H. 2007. Limonene encapsulation in freeze-drying of gum arabic-sucrose -gelatin systems. LWT, 40: 1381-1391.
Lopez Briones, G., Varoquaux P., Bureau G. & Pascat B. 1993. Modified atmosphere packaging of common mushroom. Food Science & Technology, 28(1): 57-68.
Mangaraj, S., Goswami T.K. & Mahajan P.V. 2009. Applications of plastic films for modified atmosphere packaging of fruits and vegetables. Food Engineering Review, 1: 133-158. 
Paine, A.F. & Paine Y.H. 1992. Modified atmosphere packaging. Hand book of Food Packaging‚ Chapman&hall‚ 242-246.
Pretel, M.T., Souty M. & Romojaro F. 2000. Use of passive and active modified atmosphere packaging to prolong the postharvest life of three varieties of apricot (Prunus armeniaca L.). European Food Research and Technology, 211(3): 191–198.
Reid, M.S. & Lukaszewski T.A. 1988. Post-harvest care and handling of cut flowers, florist green, and potted plants. Timber press. Inc., Portland, Oregon.
Sandhya. 2010. Modified atmosphere packaging of fresh produce. LWT- Food Science and Technology, 43:381–392.
Smith, S.M. & Stow J.R. 1984. The potential of a sucrose ester coating material for improving the strorage and shelf life qualities of coxs orange pippin apples. Annals of Applied Biology, 104:383-386.
Ullsten, N.H. & Hedenquvist M.S. 2003. A new test method based on head space analysis to determine permeability to oxygen and carbon dioxide of flexible packaging. Polymer Testing, 22: 291-295.
Zagory, D. & Kader A.A. 1988. Modified atmosphere packaging of fresh produce. Food Technology, 42(9): 70-77.
CAPTCHA Image
Volume 1, Issue 4
March 2013
Pages 283-294
  • Receive Date: 28 October 2012
  • Revise Date: 28 February 2013
  • Accept Date: 08 March 2013