مدل‌سازی سینتیک تخریب ویتامین C خیار گلخانه‌ای تازه برحسب تابعی از نوع پوشش خوراکی و زمان نگهداری

نوع مقاله : مقاله کامل پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم و صنایع غذایی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران

2 مرکز تحقیقات حلال، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران

چکیده

ویتامین C (ال-آسکوربیک اسید) یک مادۀ مغذی بنیادی و یک ضداکسیدان بسیار مؤثر بوده که به‌عنوان یک نگهدارندۀ طبیعی در میوه‌ها (نظیر خیار گلخانه‌ای) عمل می‌نماید. با هدف حفظ ترکیبات زیست‌فعال (به‌ویژه ممانعت از تشکیل دهیدروآسکوربیک اسید) و جلوگیری از توسعۀ فساد، تأثیر نوع پوشش خوراکی (کنترل، صمغ شیرازی و صمغ شیرازی حاوی 1000 پی‌پی‌ام اسانس نعناع فلفلی) و زمان نگهداری (1، 8 و 16 روز)، روی سینتیک اکسیداسیون خودبه‌خودی ویتامین C و نقش ممانعت‌کنندگی آن روی بازداری از رشد باکتری/قارچ خیار گلخانه‌ای در دمای 4 درجۀ سانتی‌گراد ارزیابی شد. نتایج نشان داد که نرخ تغییرات تخریب ویتامین C خیار گلخانه‌ای طی دورۀ نگهداری از واکنش سینتیک مرتبۀ صفر پیروی می‌نماید (بالاترین نسبت (%)R2/P). کمترین نرخ توسعۀ باکتری‌های مزوفیل (6/95)، کپک (3/21) و مخمر (6/04) برحسب لگاریتم واحد تشکیل‌دهندۀ کُلنی در گرم در خیار گلخانه‌ای بعد از 16 روز نگهداری، در نمونۀ صمغ شیرازی حاوی اسانس نعناع فلفلی مشاهده شد که متناظر با کمترین نرخ تخریب ویتامین C است. مقادیر نیمه‌عمر (t1/2) آهنگ تخریب ویتامین C نشان داد که بهترین مدت زمان نگهداری خیار گلخانه‌ای (در شرایط موردمطالعه) با هدف حفظ بیشترین ویژگی‌های تغذیه‌ای حدود 10 روز بود. به‌طورکلی، یافته‌های پژوهش حاضر می‌تواند جهت پایش عمر ماندگاری خیار گلخانه‌ای نگهداری‌شده در انبار سرد کاربردی باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

© 2023, Research Institute of Food Science and Technology. All rights reserved.

This is an open-access article distributed under the terms and conditions of the Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0). To view a copy of this license, visit (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/).

Alegre, I., Viñas, I., Usall, J., Anguera, M., & Abadias, M. (2011). Microbiological and physicochemical quality of fresh-cut apple enriched with the probiotic strain Lactobacillus rhamnosus GG. Food Microbiology, 28(1), 59-66. https://doi.org/10.1016/j.fm.2010.08.006
Chauhan, R. S., Kaul, M. K., Shahi, A. K., Kumar, A., Ram, G., & Tawa, A. (2009). Chemical composition of essential oils in Mentha spicata L. accession [IIIM(J)26] from North-West Himalayan region, India. Industrial Crops and Products, 29(2), 654-656 .https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2008.12.003
de Sousa Barros, A., de Morais, S. M., Ferreira, P. A. T., Vieira, Í. G. P., Craveiro, A. A., dos Santos Fontenelle, R. O., . . . de Sousa, H. A. (2015). Chemical composition and functional properties of essential oils from Mentha species. Industrial Crops and Products, 76, 557-564. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2015.07.004
Dehghani, P., Hosseini, S. M. H., Golmakani, M.-T., Majdinasab, M., & Esteghlal, S. (2018). Shelf-life extension of refrigerated rainbow trout fillets using total Farsi gum-based coatings containing clove and thyme essential oils emulsions. Food Hydrocolloids, 77, 677-688. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2017.11.009
Fahlén, A., Welander, M., & Wennersten, R. (1997). Effects of Light–Temperature Regimes on Plant Growth and Essential Oil Yield of Selected Aromatic Plants. Journal of the Science of Food and Agriculture, 73(1), 111-119. https://doi.org/10.1002/(SICI)1097-0010(199701)73:1%3C111::AID-JSFA686%3E3.0.CO;2-2
FAO. (2018). FaoStat Database. Available from http://faostat.fao.org.
Gracindo, L., Grisi, M., Silva, D., Alves, R., Bizzo, H., & Vieira, R. (2006). Chemical characterization of mint (Mentha spp.) germplasm at Federal District, Brazil.
Jiang, T., Feng, L., & Wang, Y. (2013). Effect of alginate/nano-Ag coating on microbial and physicochemical characteristics of shiitake mushroom (Lentinus edodes) during cold storage. Food Chemistry, 141(2), 954-960. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.03.093
Joukar, F., Hosseini, S. M. H., Moosavi-Nasab, M., Mesbahi, G. R., & Behzadnia, A. (2017). Effect of Farsi gum-based antimicrobial adhesive coatings on the refrigeration shelf life of rainbow trout fillets. LWT, 80, 1-9. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2017.01.074
Lee, S. K., & Kader, A. A. (2000). Preharvest and postharvest factors influencing vitamin C content of horticultural crops. Postharvest Biology and Technology, 20(3), 207-220. https://doi.org/10.1016/S0925-5214(00)00133-2
Lin, Q., Lu, Y., Zhang, J., Liu, W., Guan, W., & Wang, Z. (2017). Effects of high CO2 in-package treatment on flavor, quality and antioxidant activity of button mushroom (Agaricus bisporus) during postharvest storage. Postharvest Biology and Technology, 123, 112-118. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2016.09.006
Marotti, M., Piccaglia, R., Giovanelli, E., Deans, S. G., & Eaglesham, E. (1994). Effects of planting time and mineral fertilization on peppermint (mentha x piperita l.) essential oil composition and its biological activity. Flavour and Fragrance Journal, 9(3), 125-129. https://doi.org/10.1002/ffj.2730090307
Masamba, K., Mkandawire, M., Chiputula, J., & Nyirenda, K. (2013). Evaluation of sensory quality attributes and extent of vitamin C degradation in dried pineapple, mango and banana fruit pieces pre-treated with sodium metabisulphite and lemon juice. International Research Journal of Agricultural Science and Soil Science, 3(3), 75-80.
Mohammadi, A., Hashemi, M., & Hosseini, S. M. (2015). Chitosan nanoparticles loaded with Cinnamomum zeylanicum essential oil enhance the shelf life of cucumber during cold storage. Postharvest Biology and Technology, 110, 203-213. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2015.08.019
Mohammadi, A., Hashemi, M., & Hosseini, S. M. (2016). Postharvest treatment of nanochitosan-based coating loaded with Zataria multiflora essential oil improves antioxidant activity and extends shelf-life of cucumber. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 33, 580-588. https://doi.org/10.1016/j.ifset.2015.10.015
Mokhtarian, M., Kalbasi-Ashtari, A., & Xiao, H.-W. (2022). Effects of solar drying operation equipped with a finned and double-pass heat collector on energy utilization, essential oil extraction and bio-active compounds of peppermint (Mentha Piperita L.). Drying Technology, 40(5), 897-923. https://doi.org/10.1080/07373937.2020.1836650
Murray, K., Wu, F., Aktar, R., Namvar, A., & Warriner, K. (2015). Comparative Study on the Efficacy of Bacteriophages, Sanitizers, and UV Light Treatments To Control Listeria monocytogenes on Sliced Mushrooms (Agaricus bisporus). Journal of Food Protection, 78(6), 1147-1153. https://doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-14-389
Nasiri, M., Barzegar, M., Sahari, M. A., & Niakousari, M. (2017). Tragacanth gum containing Zataria multiflora Boiss. essential oil as a natural preservative for storage of button mushrooms (Agaricus bisporus). Food Hydrocolloids, 72, 202-209. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2017.05.045
Nkwocha, A. C., Ekeke, I. C., Kamalu, C. I. O., Oghome, P. I., Osoka, E. C., & Nkuzinna, O. C. (2018). Kinetic Modelling of Vitamin C Degradation in Selected Fruits under Market Storage Conditions. International Journal of Environment, Agriculture and Biotechnology, 3(5).
Noshirvani, N., Fasihi, H., & Rahmati-Yavandi, J. (2015, June). Shelf-life extention of cucumber by active coating based on CMC containing ginger and savory essences 3rd National Conference on Medicinal Plants and Sustainable Agriculture, June, 10 2015, Hamedan https://civilica.com/doc/416537 (in Persian)
Rahimi, S., & Abbasi, S. (2014). Characterization of some physicochemical and gelling properties of Persian gum. Innovative Food Technologies, 1(4), 13-27. https://doi.org/10.22104/jift.2014.47 (in Persian)
Rocha, R., Melo, E., & Radünz, L. (2011). Influence of drying process on the quality of medicinal plants: A review. Journal of Medicinal Plants Research, 5(33), 7076-7084.
Singh, R., Shushni, M. A. M., & Belkheir, A. (2015). Antibacterial and antioxidant activities of Mentha piperita L. Arabian Journal of Chemistry, 8(3), 322-328 https://doi.org/10.1016/j.arabjc.2011.01.019
Sogvar, O. B., Koushesh Saba, M., Emamifar, A., & Hallaj, R. (2016). Influence of nano-ZnO on microbial growth, bioactive content and postharvest quality of strawberries during storage. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 35, 168-176. https://doi.org/10.1016/j.ifset.2016.05.005
Tavakolipour, H., Mokhtarian, M., & Kalbasi-Ashtari, A. (2017). Lipid Oxidation Kinetics of Pistachio Powder During Different Storage Conditions. Journal of Food Process Engineering, 40(3), e12423. https://doi.org/10.1111/jfpe.12423
Wang, Q., Chu, L., & Kou, L. (2017). UV-C Treatment maintains quality and delays senescence of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus). Scientia Horticulturae, 225, 380-385. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2017.07.019
CAPTCHA Image
دوره 12، شماره 1
خرداد 1402
صفحه 93-104
  • تاریخ دریافت: 28 خرداد 1401
  • تاریخ بازنگری: 02 شهریور 1401
  • تاریخ پذیرش: 28 شهریور 1401