پریسا جعفریان اصل؛ راضیه نیازمند؛ مسلم جهانی
چکیده
تقطیرات مرحلۀ بوگیری، محصول فرعی و یکی از ضایعات مهم صنایع روغنهای خوراکی میباشد که دارای ماهیت پیچیدهای بوده و منبعی باارزش اقتصادی بالا از ترکیبات زیستفعال و مغذی شامل فیتواسترولها، توکوفرولها و اسکوآلن میباشد. در این مطالعه، بهجای استفاده از پیشتیمار مشتقسازی و صابونیکردن نمونه (با استفاده از حلالهای سمی ...
بیشتر
تقطیرات مرحلۀ بوگیری، محصول فرعی و یکی از ضایعات مهم صنایع روغنهای خوراکی میباشد که دارای ماهیت پیچیدهای بوده و منبعی باارزش اقتصادی بالا از ترکیبات زیستفعال و مغذی شامل فیتواسترولها، توکوفرولها و اسکوآلن میباشد. در این مطالعه، بهجای استفاده از پیشتیمار مشتقسازی و صابونیکردن نمونه (با استفاده از حلالهای سمی و کار آزمایشگاهی طولانی) که در مطالعههای پژوهشی پیشین بهصورت متداول استفاده شده است، از روش تیمار فراصوت و پس از آن سانتریفیوژکردن و جمعآوری مایع رویی جهت تزریق مستقیم به دستگاه کروماتوگراف گازی-طیفسنج جرمی (GC-MS) استفاده شد. بهینهسازی برنامۀ دمایی بهمنظور جداسازی اجزاء مختلف تقطیرات شامل توکوفرول، استرول و اسکوآلن انجام شد. براساس نتایج بهدستآمده فراوانترین ترکیبات در تقطیرات روغن سویا، فیتواسترولها بودند (24/3-22/5 درصد)، این در حالی است که غلظت اسکوآلن و توکوفرول بهترتیب 6-5/9 و 11/24-10 درصد بود. مقدار اسیدهای چرب آزاد تقطیرات روغن سویا بالا و به میزان 62/46 درصد اندازهگیری شد. همچنین تریگلیسریدها اصلیترین گلیسریدهای تقطیرات بودند (1/4 درصد). مطالعۀ حاضر نشان داد که بخش غیرقابلصابونیشوندۀ تقطیرات بوگیری بهدلیل داشتن مقادیر قابلتوجه ترکیبات زیستفعال، میتواند پس از تخلیص در صنایع مختلف غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی مورداستفاده قرار گیرد.
پریسا جعفریان اصل؛ راضیه نیازمند؛ سید طفیل حسین شرازی
چکیده
تقطیرات بوگیری روغن کلزا یکی از محصولات فرعی و ضایعات کارخانجات فراوری روغنهای گیاهی میباشد که حاوی ترکیبات مغذی باارزش و زیستفعال مانند فیتواسترولها، توکوفرولها و اسکالن میباشد. در مطالعۀ حاضر برخی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی مانند رنگ (1 اینچ سلول، واحد 5R + Y)، مقدار اسید چرب آزاد (به عنوان درصد اولئیک)، عدد صابونی (میلیگرم ...
بیشتر
تقطیرات بوگیری روغن کلزا یکی از محصولات فرعی و ضایعات کارخانجات فراوری روغنهای گیاهی میباشد که حاوی ترکیبات مغذی باارزش و زیستفعال مانند فیتواسترولها، توکوفرولها و اسکالن میباشد. در مطالعۀ حاضر برخی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی مانند رنگ (1 اینچ سلول، واحد 5R + Y)، مقدار اسید چرب آزاد (به عنوان درصد اولئیک)، عدد صابونی (میلیگرم KOH / g)، روغن خنثی (درصد)، مواد صابونی ناشونده (درصد)، توکوفرولهای کل (میلیگرم درصد)، فیتواسترولهای کل (درصد) تعیین گردید. از تکنیک فراصوت جهت جزءبهجزء کردن و جداسازی تقطیرات بوگیری کُلزا به بخش متانولی صابونی ناشوندۀ کمتر قطبی و بخش هگزانی که بهطور عمده حاوی لیپیدها بود، استفاده شد. ترکیب چربیهای طبیعی موجود در عصارۀ متانولیک تقطیر بیبوکنندۀ کُلزا توسط HPLC و ترکیب اسیدهای چرب توسط طیفسنجی جرمی کروماتوگرافی گازی (GC-MS) موردبررسی قرار گرفت. اسکوآلن انحراف استاندارد نسبی بالاتری داشت (3 درصد). درحالیکه توکوفرولها و استرولها انحراف استاندارد نسبی پایینتری بهترتیب بین 0/36-0/11 و 0/28-0/04 درصد نشان دادند. بر اساس نتایج بهدستآمده فراوانترین ترکیبات در تقطیرات روغن سویا فیتواسترولها بودند (22/14-15/5 درصد). این در حالی ست که غلظت اسکوآلن و توکوفرول بهترتیب 2/05-1/9 درصد بود. همچنین تریگلیسیریدها اصلیترین گلیسریدهای تقطیرات بودند (1/4 درصد). نتایج این پژوهش نشان داد که بخش حاوی لیپیدهای قطبی با فعالیت زیستی، با استفاده از حلال متانول تحت یک روش غیرمخرب (بدون استفاده از فرایند صابونیشدن) بهطور مؤثری قابلیت جداسازی و استخراج دارد.
آیلا آیرملو؛ پریسا جعفریان؛ سیدهادی پیغمبر دوست
چکیده
خمیرترش سیستم بیولوژیکی پیچیدهای است که شامل اجزایی نظیر کربوهیدراتهای غلهای، پروتئنها، باکتریهای اسیدلاکتیک، مخمرها و آنزیمهای مختلف میباشند. خمیرترش نقش کلیدی در بهبود طعم، بافت، خصوصیات تغذیهای و زمان ماندگاری فراوردههای نانوایی دارد. در این مطالعه از خمیرترش خشکشده به روش پاششی که حاوی 3 نوع باکتری لاکتوباسیلوس ...
بیشتر
خمیرترش سیستم بیولوژیکی پیچیدهای است که شامل اجزایی نظیر کربوهیدراتهای غلهای، پروتئنها، باکتریهای اسیدلاکتیک، مخمرها و آنزیمهای مختلف میباشند. خمیرترش نقش کلیدی در بهبود طعم، بافت، خصوصیات تغذیهای و زمان ماندگاری فراوردههای نانوایی دارد. در این مطالعه از خمیرترش خشکشده به روش پاششی که حاوی 3 نوع باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم، لاکتوباسیلوس کورواتوس و لاکتوباسیلوس پارالیمانتاریوس بود به میزان 15 درصد استفاده و تأثیر آن بر تشکیل شبکۀ گلوتنی و ریزساختار خمیر با استفاده از میکروسکوپ نوری اپیفلورسنس مطالعه گردید. باتوجهبه نتایج حاصله از مشاهدههای میکروسکوپی و رنگآمیزی همزمان نمونههای خمیر با رودامین 0/1 درصد و فلوئورسین ایزوتیوسیانات (FITC) ١ درصد تهیهشده در حلال دیمتیل سولفوکساید (DMSO) مشخص شد که شبکۀ گلوتنی بهصورت پیوسته و لایهلایه است و آثاری از تخریب دیده نشد. بنابراین میتوان گفت با استفاده از روش اسیدیکردن بیولوژیکی (استفاده از میکروارگانیسمها) در طی تخمیر خمیرترش، در خمیر مقدار ترکیبات مولد عطروطعم بیشتری تولید شده و شبکۀ گلوتنی به خوبی تشکیل شد.