زیست فناوری مواد غذایی
ابوالفضل پهلوانلو؛ محبوبه سرابی جماب؛ منا کاوه؛ سید مهدی زیارت نیا
چکیده
بتاگلوکانها از ترکیبات بسیار ارزشمند پلیساکاریدی در ساختار دیواره سلولی برخی گیاهان عالی، قارچها و باکتریها هستند که از میان آنها قارچها با داشتن انواع ویژهای از بتاگلوکانهای زیستفعال حائز اهمیت میباشند. در تحقیق حاضر، قارچ صدفی Pleurotus ostreatus به عنوان منبع تولید بتاگلوکان در نظر گرفته شد که ضمن ارزیابی تاثیر ...
بیشتر
بتاگلوکانها از ترکیبات بسیار ارزشمند پلیساکاریدی در ساختار دیواره سلولی برخی گیاهان عالی، قارچها و باکتریها هستند که از میان آنها قارچها با داشتن انواع ویژهای از بتاگلوکانهای زیستفعال حائز اهمیت میباشند. در تحقیق حاضر، قارچ صدفی Pleurotus ostreatus به عنوان منبع تولید بتاگلوکان در نظر گرفته شد که ضمن ارزیابی تاثیر روش همزدن در طی رشد قارچ، اثر نوع ترکیبات محیط کشت شامل 4 قند زایلوز، گلوکز، مالتوز و لاکتوز (در سه سطح) و 4 منبع متفاوت نیتروژن شامل؛ عصاره مالت، عصاره مخمر، پپتون و عصاره سبوس برنج (در یک سطح) بر میزان تولید میسلیوم قارچی بررسی شد. راندمان فرآیند با اندازهگیری میزان میسلیوم خشک تولیدی در واحد حجم محاسبه شد. نتایج نشان داد همزدن مداوم با سرعت 220 دور در دقیقه سبب افزایش تولید میسلیوم گردید و بیشترین مقادیر بیومس تولیدی در حضور مالتوز به عنوان منبع کربوهیدرات و به ترتیب عصاره مالت و عصاره سبوس برنج به عنوان منابع نیتروژنی حاصل شد. علاوه بر آن استخراج بتاگلوکان از میسلیوم قارچی به دو روش اسیدی و اسید-قلیا مورد ارزیابی قرار گرفت که استخراج به روش اسید-قلیا با مقدار خلوص حدود 94 درصد به لحاظ آماری تفاوت معنیداری در مقایسه با روش اسیدی نشان داد (05/0>P). یافتههای تحقیق حاضر اهمیت هوادهی، نوع منابع قندی و نیتروژنی مورد استفاده و روش استخراج را در دستیابی به مقادیر اقتصادی از بتاگلوکان نشان داد. همچنین استفاده از حلالها در دو pH اسیدی و بازی میتواند بتاگلوکانی با خلوص بالا در جهت استفاده در فرآورده های دارویی را حاصل نماید.
میکروبیولوژی و بیوتکنولوژی موادغذایی
مهسا نکته سنج اول؛ مرضیه حسینینژاد؛ ابوالفضل پهلوانلو؛ حمید بهادر قدوسی
چکیده
باکتریهای اسید لاکتیک (LAB) تعداد زیادی متابولیت ضدمیکروبی به نام باکتریوسین، تولید میکنند که بهعنوان نگهدارندههای زیستی ایمن و بالقوه شناخته شدهاند. در این پژوهش، جدایههای LAB از محصولات تخمیری غیرلبنی، برای بررسی تولید باکتریوسین غربالگری شدند. از بین 253 سویه غالب جداشده از 48 نوع فراوردۀ تخمیری بر پایۀ میوه و سبزی، 5 سویه ...
بیشتر
باکتریهای اسید لاکتیک (LAB) تعداد زیادی متابولیت ضدمیکروبی به نام باکتریوسین، تولید میکنند که بهعنوان نگهدارندههای زیستی ایمن و بالقوه شناخته شدهاند. در این پژوهش، جدایههای LAB از محصولات تخمیری غیرلبنی، برای بررسی تولید باکتریوسین غربالگری شدند. از بین 253 سویه غالب جداشده از 48 نوع فراوردۀ تخمیری بر پایۀ میوه و سبزی، 5 سویه (10A، V3، S6، Sa و Ab) بر مبنای تولید بیشترین مقدار باکتریوسین، با توالییابی 16S rRNA بهعنوان لاکتیپلانتیباسیلوس پلانتاروم شناسایی شدند. باکتریوسینهای حاصل، بیشترین تأثیر بازدارندگی را در برابر رشد لیستریا مونوسایتوژنز 1165 PTCC، اشریشیاکلی 25923 ATCC، سالمونلا تایفی موریوم 1609 PTCC و استافیلوکوکوس اورئوس 25922 ATCC نشان دادند. بهینهسازی شرایط کشت بر مبنای منابع مختلف کربن، نیتروژن، زمان و دماهای مختلف گرمخانهگذاری (30، 32، 35 و 37 درجۀ سانتیگراد) با روش سطح پاسخ و با رسم منحنیهای رشد جدایهها و منحنی تولید باکتریوسین در طی 58 ساعت انجام شد. این تغییرات منجربهافزایش کارایی تولید باکتریوسین به مقدار 70 درصد اولیه گردید. حداکثر مقدار تولید و فعالیت باکتریوسین در 35 درجۀ سانتیگراد و مدت زمان 48 ساعت در کشت حاوی پپتون، عصارۀ مخمر، توئین 80 و گلوکز مشاهده شد. اثر مهاری باکتریوسینها در هنگام تیمار با آنزیمهای پروتئولیتیک بهطور قابلتوجهی کاهش یافت. باکتریوسین حاصل از جدایه 10A با فعالیت 64000 واحد بینالمللی در میلیلیتر اثر مهاری بیشتری در مقایسه با نایسین از خود نشان داد، این مطالعه با موفقیت باکتریوسین 10A را بهعنوان یک نگهدارندۀ بیولوژیک برای کنترل رشد باکتریهای مولد فساد و بیماریزای مواد غذایی توصیه میکند.
نسیم ادیب پور؛ مرضیه حسینی نژاد؛ ابوالفضل پهلوانلو
چکیده
در سالهای اخیر استفاده از باکتریهای اسپورزا در محصولات غذایی و دارویی پروبیوتیک بهدلیل پایداری در شرایط تنشزای تولید و محیط بدن میزبان، بیشتر موردتوجه قرار گرفته است. در تحقیق حاضر مقاومت دو سویۀ باسیلوس کواگولانس و باسیلوس سابتیلیس در واکنش به تنش حرارتی و شرایط شبیهسازی دستگاه گوارش، همچنین خاصیت تجمع و آبگریزی سطح سلول ...
بیشتر
در سالهای اخیر استفاده از باکتریهای اسپورزا در محصولات غذایی و دارویی پروبیوتیک بهدلیل پایداری در شرایط تنشزای تولید و محیط بدن میزبان، بیشتر موردتوجه قرار گرفته است. در تحقیق حاضر مقاومت دو سویۀ باسیلوس کواگولانس و باسیلوس سابتیلیس در واکنش به تنش حرارتی و شرایط شبیهسازی دستگاه گوارش، همچنین خاصیت تجمع و آبگریزی سطح سلول این سویهها بررسی گردید. نتایج نشان داد که سویههای اسپورزای باسیلوس کواگولانس و باسیلوس سابتیلیس در مقابل تنش حرارتی و شرایط شبیهسازی دستگاه گوارش مقاومت داشته و بیش از 80 درصد از جمعیت هر دو سویه زندهمانی خود را حفظ کردند. ازطرفی، سویۀ باسیلوس کواگولانس در مقایسه با باسیلوس سابتیلیس از توانایی بیشتری در ویژگی خودتجمعی و همتجمعی برخوردار بود، درحالیکه هر دو سویه تمایل بالایی در چسبندگی به حلالهای هیدروکربنی کلروفرم و اتیل استات از خود نشان دادند. این تحقیق در ادامۀ پژوهشهای پیشین که با هدف فرمولاسیون و بهینهسازی پوشش خوراکی فراسودمند جهت تولید نبات پروبیوتیک با بهکارگیری باسیلوسهای اسپورزای پروبیوتیک انجام گردید، بهمنظور اطمینان از زندهمانی و اثربخشی سویهها صورت پذیرفت.
صفیه رجبزاده شاندیز؛ سید مهدی زیارت نیا؛ ابوالفضل پهلوانلو؛ محبوبه سرابی جماب
چکیده
بتاگلوکانها در گسترۀ وسیعی از موجودات مختلف ازجمله مخمر، قارچ، باکتری، جلبک، جو و جو دوسر یافت میشود و اثرات بیولوژیکی متنوعی را از خود نشان میدهند. بتاگلوکانها از پیوند بتاگلوکوزیدی واحدهای D-گلوکز به یکدیگر تشکیل شدهاند. توانایی جذب سموم قارچی ازجمله آفلاتوکسینها توسط بتاگلوکان در سالهای اخیر بسیار موردتوجه ...
بیشتر
بتاگلوکانها در گسترۀ وسیعی از موجودات مختلف ازجمله مخمر، قارچ، باکتری، جلبک، جو و جو دوسر یافت میشود و اثرات بیولوژیکی متنوعی را از خود نشان میدهند. بتاگلوکانها از پیوند بتاگلوکوزیدی واحدهای D-گلوکز به یکدیگر تشکیل شدهاند. توانایی جذب سموم قارچی ازجمله آفلاتوکسینها توسط بتاگلوکان در سالهای اخیر بسیار موردتوجه قرار گرفته است. آفلاتوکسینها گروهی از ترکیبات سمی با قدرت سرطانزایی بالا هستند که بهعنوان یک عامل آلودهکنندۀ مواد غذایی برای انسان و حیوان، شناخته میشوند. آفلاتوکسین B1 سمیترین ترکیب در ایجاد سرطان در بین انواع آفلاتوکسینهاست. توانایی جذب سموم قارچی توسط بتاگلوکان بهطور مستقیم به عواملی مانند ساختمان مولکولی، روش استخراج و منبع حاوی بتاگلوکان بستگی دارد. بتاگلوکان مستخرج از منبع قارچی دارای اتصالات بتا (3-1) در رشتۀ اصلی و بتا (6-1) در رشتۀ جانبی و در محل انشعابهاست. وجود انشعابهای زیاد با طول کوتاه با ساختاری شانهمانند، سبب افزایش جذب سموم قارچی توسط این ترکیب میشود. در تحقیق حاضر، برای اولین بار میزان بازدهی چندین روش استخراج بتاگلوکان از دیوارۀ سلولی ساقههای دورریز قارچ دکمهای (آگاریکوس بیسپوروس) اندازهگیری و توانایی جذب آفلاتوکسین B1 نیز سنجیده شد. نتایج نشان داد علیرغم اینکه میزان بازدهی استخراج بتاگلوکان به روش اسیدی بیشتر از سایر روشهاست (20/5 درصد)، اما براساس سنجش به روش HPLC، بتاگلوکان استخراجشده با استفاده از قلیای داغ، توانایی جذب و خارجکردن 90/2 درصد آفلاتوکسین B1 را از نمونۀ آلودهشده را دارد